Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: Harry Potter a hormony útočí!

Pošesté se setkáváme s kouzelnickým učněm a jeho přáteli a protivníky, po druhé v režii Davida Yatese a poprvé pochopíme význam slov nastavovaná kaše.

Brumbál sehraje duležitou roli...zdroj: internet

V Bradavicích už nikdy nebude tak bezpečno, jak tomu bylo dříve. Harry Potter dostává zásadní informace o dětství pána zla Voldemorta, respektive Toma Riddlea, od ředitele bradavické školy Brumbála. Profesor Snape získává místo učitele obrany proti černé magii. Jeho místo, tedy učitele lektvarů obsadí Horácio Křiklan, který v hlavě nese jednu důležitou vzpomínku, po které i Brumbál bude chytřejší. Ron předvádí své brankářské umění v zápase famfrpálu, a to možná i díky zamilované? Hermiony. Ono těch zamilovaných je daleko víc.

Film o filmu

Režisér David Yates (má na starosti i předchozí díl série) vsadil na zábavu, muckání, temnotu i strašení. Do šestého pokračování vlastně zapojil vše. Ono aby ne! Délka 153 minut se musí nějak zaplnit. Těžko říct, proč byl Yatesovi určen i rozdvojený poslední sedmý díl Harryho Pottera. Pokud tedy neuvažujete jako producenti a nebudete oponovat, že tržby mluví za vše.  Kritizovat by se měl vlastně spíš scenárista, navrátivší se Steve Kloves, který „vyházel“ několik stránek knihy, a nahradil je zřejmě pro dospívajícího diváka zábavnějším flirtováním.  

Celý film doprovází tajemná hudba, stejně jako u Fénixova řádu, Nicholase Hoopera, který ač se snaží, jak může, na Johna Williamse nemá, a proto neočekávejte žádné významné hudební motivy (použil víceméně ty samé, jako u předešlého dílu), které byste si ještě po skončení filmu pobrukovali. Nejen proto Hooper uvolnil místo pro skladatele posledního dílu série. Šeptá se o Johnu Williamsovi (autor hudby prvních třech filmů), ale oficiálně jméno skladatele závěrečného dílu nebylo oznámeno.

Co se týká hlavního hereckého tria mladých, nejvíce překvapí Hermiona v podání Emmy Watson. Od známého diblíkování  a šprtání se změnila v chytrou mladou slečnu (napsal bych labuť, ale tou už byla v Ohnivém poháru), kterou samozřejmě trápí láska, žárlivost a problémy kamarádů. Daniel Radcliffe v roli Harryho bohužel  nemůže nabídnout nic nového. Snad jen na chvíli mě dokázal zaujmout, to když si dal kouzelný lektvar Štěstí, a působil, řekněme slušně, zkouřeně. Ron alias Rupert Grint hraje ze zmíněné trojky stále nejlíp, a díky bohu, větší prostor byl věnován jeho komediálnímu talentu.

Máte-li v oblibě Brumbála (Michael Gambon) oblíbíte si ho ještě více. V tomto díle naprosto naplňuje představu moudrého a uvolněného starce. Nováček Horácio Křikloun v podání vynikajícího Jima Broadbenta rozesměje nejednoho diváka, a to má Křikloun v rukávu i taková esa jako v tělování se do různých podob nábytku. Alan Rickman jako profesor Snape dostal velmi málo prostoru na to, aby dokázal někoho vystrašit víc než by bylo zdrávo.

Jedna nemalá věc čeká diváka, který čeká na vysvětlení, co a kdo je vlastně princ dvojí krve. Divák se vysvětlení dočká, ale jen tak mezi řečí. Na film, který má v názvu tyto samotná slova, je to hodně málo… Odečtete-li zadrhávající první půlku filmu, oceníte úvodní akční scénu plus pár scén lekacích, Harry Potter a Princ dvojí krve se řadí za třetí díl série, Vězně z Azkabanu. A 70 % je myslím velmi hezké hodnocení vhodné na nějaké pěkné muckání.

P.S.: To, o co jde producentům vždy nejvíc, se splnilo. V České republice se Harry Potter a Princ dvojí krve může pochlubit největší návštěvnosti za první víkend, přesně se jedná o 172 266 diváků a necelých 22 miliónů korun, na druhé místo tak odsunul poslední díl série o pánovi prstenů Návrat krále s počtem 149 095 diváků. Celosvětově (světová premiéra proběhla 16. července) film již stihl utržit 760 miliónů dolarů.  

Článek vznikl pro: www.dejffik.blogspot.com

Autor: David Hanuš | neděle 9.8.2009 20:00 | karma článku: 17,03 | přečteno: 3875x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy