David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

21. 10. 2012 9:12:43
Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

Příběh filmu se točí okolo mladíka Joea (Joseph Gordon-Levitt), který se dost úspěšně, v blízké budoucnosti, živí jako looper. To znamená, že je zabijákem všech lidí, kteří jsou posláni z budoucnosti na smrt. Úkolem loopera je takového člověka okamžitě zabít a spálit jeho tělo. Může se ale stát, že se před vámi objeví vaše vlastní starší já (Bruce Willis), což se stane i Joeovi. Není čas na rozmyšlenou, musíte zabít i sám sebe. Jenže, kdo by to udělal, že?

Do kina jsem šel zcela nepolíben dějem filmu, bez zhlédnutí traileru a bez přečtení jakékoli recenze, nic jsem tedy neočekával. Tohle udělat se mi vyplatilo...

Málokdy se stane, že do kin doputuje originální a docela inteligentní sci-fi, čímž Looper bezpochyby je. Jedním z důvodů, díky kterému může být snímek takto titulován, je, světe div se, rozpočet. Ten nepřesáhl 30 miliónů dolarů. Což je i místama velmi vidět (že se vše odehrává v budoucnosti, nepoznáte podle megalomanských futurostaveb a techniky, ale postačí vám jedno motorové vznášedlo nebo malý čtvercový průhledný displej znázorňující mobilní telefon), ale aspoň nejste rušeni zbytečnými hi-tech vychytávkami a věnujete se zcela ději filmu.

Od samého začátku vás film pohltí. Rychlý úvod naznačí, jak to v takové budoucnosti chodí, jaký úžasný job mají zabijáci - loopeři. Prostřední část lehce přibrzďuje rozjetou podívanou, ale emociálně napjaté finále vše vynahrazuje. Nezbývá vám nic jiného, než ho sledovat bez dechu.

Film má výborné obsazení. Joseph Gordon-Levitt potvrzuje, že patří mezi nejlepší herce současnosti. Netřeba nic víc dodávat, snad jen, že Joseph se stal i spoluproducentem. Bruce Willis v roli staršího Joea nedostává tolik prostoru, ale takováhle role sedí Bruceovi jako prdel na hrnec. Sexy Emily Blunt, jenž se sekyrou v rukou porazí jakéhokoli chlápka, hraje jednu z nejlepších filmových matek...

Pro všechny ty, kteří mají rádi cestování časem, chytré filmy, trochu emocí a dobré herce je Looper jasnou volbou. Těm, kteří vás budou varovat, že děj filmu není příliš originální, zacpěte pusu!

Autor: David Hanuš | karma: 8.49 | přečteno: 763 ×
Poslední články autora