Temný rytíř povstal (100 %) – „Proč padáme? Abychom…“

Velkolepé finále trilogie o Batmanovi dorazilo do českých kin. Emocemi nabitý film roku musíte zkrátka vidět. Bez diskuze!

Děj poslední části trilogie začíná osm let po konci Temného rytíře (2008). Batman (Christian Bale) vzal na sebe vinu za smrt Harveyho Denta, jehož jménem byli z Gothamu vypuzeni zločinci. Mezitím se Bruce Wayne na svém sídle mění v chátrající osobnost, kterou dokáže vzpružit zřejmě jen Selina Kyleová (Anna Hathaway) jako Catwoman a hlavní záporák Bane (Tom Hardy), který chystá s armádou spojenců v podzemí sociální revoluci. Slabost pro ženy Wayne tentokrát dokazuje se sebevědomou milionářkou Mirandou Tateovou (Marion Cotillard). A posledním důležitým hráčem, který rozehraje důležitou roli, je policista / detektiv John Blake (Joseph Gordon-Lewitt).

Nemusíte být žádný filmový odborník a specialista na comicsové filmy, abyste si Temného rytíře zamilovali. Christopher Nolan nám dává svého Batmana „sežrat“ ve velkém i s navijákem a potvrzuje to, co všichni věděli od začátku, že nejnovější zpracování Batmana skutečně patří mezi nejlepší comicsové filmy vůbec. Již od prvních vteřin filmu (akční scéna s představením Banea při únosu letadla za letu) víte, že tohle Vás jen tak nepřestane bavit, ať už budete mít pocity strachu, napětí nebo humoru (velmi vydařené jsou hlášky mezi Batmanam a Catwoman, nebo mezi Alfrédem a Brucem). Při konci filmu jsem měl co dělat, abych udržel slzy. Emocemi nabité finále dostane i nejtvrdšího chlapa. A závěrečná čtvrt hodinka se jistě zapíše mezi nejlepší filmové okamžiky.

Každá postava má ve snímku svůj důvod, i když se někdy objeví ve správný čas na správném místě. A kupodivu hlavní (myšleno důležitou) postavou není Batman a zdaleka ne ani záporák Bane, ale hodný policista / detektiv Jack Blake, který své celé jméno odhalí až v samém závěru… Jeho policista je mladší verzí neohroženého detektiva Gordona (Gary Oldman). Catwoman Anne Hathaway je velkým překvapením (a velkým potěšením v sexy oblečku). S rolí vychytralé zlodějky se dokázala poprat a předvádí jistě nejlepší ženskou roli z celé batmanovské série. Zmínku si zaslouží i sluha Alfréd (Michael Caine), který by se pro svého pána obětoval vše, jen kdyby „já jsem to říkal“…

Velmi dobře je napsaný scénář, který obsahuje tolik úžasných dialogů, při kterých se budete tetelit blahem. Přesto, že první třetina filmu je spíš o mluvení než akci, ničemu to nevadí, protože všechno má své důvody. Povedená je opět hudba Hanse Zimmera, která burácí od začátku do konce, umocňuje ještě víc zážitek z plátna a přidává na velkoleposti. K poslechu je třeba zde.

Nolan udělal velmi dobře, že nepodlehl současnému „bláznovství“ jménem 3D. Scény natočené na IMAX kameru (přibližně 70 minut z celého filmu) dodávají akci pořádný zážitek.

Nechci se opakovat, ale Temný rytíř povstal je velkolepý zážitek, díky kterému divák s úžasem odchází po promítání z kina domů a lituje, že tahle Nolanova série končí.

P.S. 1: Viděno v IMAXu a půjdu minimálně ještě jednou.

P.S. 2: Film k 28.07.2012  utržil celosvětově zatím přes 419 mil. dolarů. V porovnání za stejné časové období od premiéry ho dělí od předešlého dílu (Temný rytíř) asi 20 mil. dolarů.

Autor: David Hanuš | středa 1.8.2012 13:08 | karma článku: 7,70 | přečteno: 1959x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy