Recenze: John Carter: Mezi dvěma světy (60 %)

10. 03. 2012 11:20:18
Fantasy příběh za 250 miliónů dolarů z rukou studia Disney, bez jakékoli inovace a překvapení. Přesto by nebylo správné roztrhat ho na kousky a zahodit do filmového odpadu. Šanci si od Vás zaslouží.

Voják z Virginie, John Carter, ovdověl, ztratil všechno, pro co žil. Nešťastnou náhodou se dostane na Mars, kde stojí před zásadní otázkou: Vrátí se zpět na Zem nebo zachrání ohrožené město Helium?

Režisér Andrew Staton krotí před kamerou poprvé živé herce (zatím pracoval jen na animovaných filmech pro Pixar) a je to znát. Vůbec mu nepomáhá přeplácanost děje (zajisté Vás čeká lehký zmatek se jmény postav, měst, tvorů), zároveň zbytečná délka filmu (přes dvě hodiny) a námět knižní předlohy Edgara R. Burroughse je lehce prostý a hlavně na filmovém plátně, v jiných filmech, několikrát viděn (např. všechny sci-fi fantasy filmy za poslední roky, velmi se nabízí srovnání s Avatarem – poslední scéna filmu v hrobce Vaše domněnky potvrdí). Přesto, že kniha vznikla daleko dřív.

Většina příběhu je zcela naivního rázu, takže se opět dočkáte zamilovaných slov a pohledů, při kterých se Vaše oční panenky budou protáčet jedna báseň. Při dlouhých dialozích o bohyni Issus, devíti paprsků, a dalších, se Vám bude protáčet mozek, jelikož já jsem tohle nepobral v kině, natož abych si teď vzpomněl, jak to vlastně bylo.

Představitel Johna Cartera, Taylor Kitsch, je na filmovém plátně snesitelný, bohužel nemáte ale šanci vybudovat si k němu žádný vztah, natož pocit z něho. Fajn, holky v sále budou slinit nad jeho tělem, ale pokud se máte o hlavního hrdinu bát, proč v hromadné bitce stovky tvorů vs. on, všechny zabije „mrknutím oka“? Je Vám pak hned jasné, že další a další souboje vyznějí v jeho prospěch bez jakéhokoli strachu za něj. Princezna „Deža“, herečka Lynn Collins, je krásná, ale to vážně nestačí. Při prvních vteřinách, kdy je poprvé ve filmu ukázána, ji ještě věříte a dáváte šanci, ale pak... Tvůrci neměli očividně šťastnou ruku při výběru představitelky pro tuto roli. Takže máte fandit arogantnímu Carterovi nebo ulhané princezně s vědeckým zaměřením? Proto se vítězem mezi postavami stává věrný „domácí mazlíček“, chcete-li pes, který svými emocemi strčí do kapsy všechny živé herce!

Deseti minutový prolog filmu:

Všechny technické aspekty filmu jsou v pořádku. Kamera, zvuk, hudba, výprava, to vše dává Carterovi body navíc.

Takže v součtu všech kladných a záporných hodnot filmu vychází John Carter jako pěkný průměr, kterému chybí NĚCO navíc, abyste si ho oblíbili ještě víc. Možná, že to dostaneme v pokračování, pokud se film v tržbách přehoupne přes pouhých 250 miliónů dolarů...

P. S. Viděno ve 2D.

Autor: David Hanuš | sobota 10.3.2012 11:20 | karma článku: 9.46 | přečteno: 1292x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 263 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.14 | Přečteno: 387 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 106 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...