RECENZE: Anonym – Bít či nebít Emmericha? (70 %)

Může Vám to připadat divné, ale král katastrofických filmů, Roland Emmerich, natočil historické drama pracující s konspirací, která hýbe světem už pár let. Kdo byl vlastně ve skutečnosti autorem děl, které jsou připisovány Williamovi Shakespearovi?

Příběh, odehrávající se v alžbětinské Anglii, vypráví o tom, že skutečným autorem divadelních her, sonetů a básní, nebyl tolik opěvovaný literární génius Will Shakespeare ale hrabě z Oxfordu Edward de Vere (Rhys Ifans). Ten je však nucen „vzdát se autorství“ svých her. Především jeho tchán William Cecil (David Thewlis) mu určuje, co má dělat. Zajisté tomu napomohl i milenecký románek z mládí mezi Edwardem a samostatnou královnou Alžbětou I. (Vanessa Redgrave, mladou Alžbětu hraje Joely Richardson)… Intriky jsou na místě.

Možná to pořád nechápete, ale režisér velkolepých trháků (2012, 10 000 př. n. l., Godzilla, Den nezávislosti) se pustil do historického dramatu, ve kterém se nejvíc sází na dialogové scény. Žádná akce, žádné dech beroucí triky. A světe div se, ono to Emmerichovi pěkně vychází. Hlavně, když promlouvají na platně postavy, kolem se neděje nic jiného, a v sále je ticho jak v kostele. Vtipálkové mohou podotknout, že ticho je na místě, když na Anonyma nikdo nechodí…

Divné, ale režisérovi se prostě povedlo navodit takovou atmosféru, jakou si tento film zasloužil. Scény odehrávající se na jevišti Vás pohltí, stejně tak, jako pohltili diváky v hledišti v 16. století.

Zatímco divák může žasnout nad kostýmy a působivou výpravou, tak ale musí i zákonitě u něčeho bloumat. V tomto případě jsou to zmatky mezi jednotlivými scénami, kdy režisér přeskakuje z jedné roviny do druhé, takže se jednoduše můžete ztratit, v jakém období se zrovna nacházíte. Hlavně v první polovině filmu, kdy postavy přeci jenom neznáme (pokud jste dějepisec, máte vystaráno a zmatky v postavách Vám nehrozí). Naštěstí, starou a mladou Alžbětu ještě od sebe rozeznáte, ve skutečnosti se jedná totiž o matku s dcerou.

Emmerichovi se podařilo vybrat i dobré herce. Královna Alžběta v podání Vanessy Redgrave je od pohledu majestátní. Jen ale ochutná divadelní představení, hned je okouzlená a pryč je její společenské postavení, pod záplavou vzrušení ze hry je jí i korzet těsný… Slizce působí od první chvíle představitel Roberta Cecila Edward Hogg. Našim představám se ale nemůže zamlouvat hlavně William Shakespeare (Rafe Spall), jenž je ve filmu pobudou se džbánem piva v ruce a bez jakéhokoli vzdělání. Potom je jednoduché uvěřit, že tomu možná tak bylo.

A tak otázka je na místě: Bít či nebít Emmericha za jeho troufalost?

Pokud chcete znát důvody, které vedou ke konspiracím, můžete si je vyslechnout z úst samotného režiséra v tomto videu:

Autor: David Hanuš | úterý 15.11.2011 18:07 | karma článku: 14,61 | přečteno: 887x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy