RECENZE: Tři mušketýři – Dumas se obrací v hrobě! (40 %)

Kdo o nich nikdy nečetl, neslyšel nebo je neviděl, ten bude, bezesporu, z nejnovější filmové adaptace Tří mušketýrů v oblacích. Ale, existuje vůbec někdo takový?

Teď by se hodilo nastínit děj, který by Vás měl pořádně nažhavit a přitáhnout do kina. Jenže ten je naprosto banální, že ani nemá smysl se o něm nějak rozepisovat. Možná jen ve zkratce. Na začátku jde o odcizení plánu na sestrojení vzducholodi od samotného Leonarda da Vinciho, následně o zcizený náhrdelník samotné královny…

Začátek filmu, odehrán pomocí jakési deskové hry, vypadá slibně, stejně tak úvodní scéna odehrávající se v Benátkách, kde se nám postupně představí hlavní hrdinové filmu – Aramis (Luke Evans), Athos (Matthew MacFayden), Porthos (Ray Stevenson) a Milady (Mila Jovovich) v trochu nezvyklé podobě. Akčnější a s cool vychytávkami, které by jim záviděl i Indiana Jones.

Později se na scéně ukážou i ostatní známí hrdinové z literární předlohy. Mladý D´Artagnan (Logan Lerman), narcisní Buckingham (Orlando Bloom), kardinál Richelieu (Chritopher Waltz) a jeho „služebník“ Rochefort (Mads Mikkelsen). Filmové dobrodružství může začít…

Béčkový režisér Paul W.S. Anderson zkopíroval, co mohl a nepřinesl nic originálního. Takže vidíte něco z Pirátů z Karibiku, něco ze Sherlocka Holmese, ale nic, co by Vám přišlo nové. Což se u vyjmenovaných filmů dá aspoň napsat. Nemluvě o hudbě Paula Haslingera, který taky kopíruje co může, hlavně oba filmy. Pochvalu si zaslouží aspoň kostýmy a výprava. Mému oku nejvíce lahodila digitálně vystavěná Paříž.

Pokud jste dítě v pubertě, budete rozhodně nadšeni u scén s kulometem a plamenometem, které směle mušketýři ovládají na vzducholodi!!! Nebude Vám divná připadat ani Mila Jovovich, která jako Milady proskakuje laserovými vlákny (nebo co to bylo), dělá salta, spouští se jak Tom Cruise v M:I ze střechy, atd. A už vůbec Vám nepřijde zvláštní, že když už se ve filmu objeví vzducholoď, musí se zákonitě napíchnout na Notre Dame.

Kdyby film nebyl inspirovaný Třemi mušketýry od Dumase, ale byl pouze zasazen do Francie, 17. století, s tím, že by nešlo o TY slavné mušketýry, jistě bychom od takového filmu neočekávali to, co od TĚHLECH Tří mušketýrů.

Co se týče herců, tak nejlépe dopadla kupodivu režisérova žena Mila Jovovich. Je to jednoduché, má prostě co hrát, jako mrcha… Svou roli si užívá i Orlando Bloom, který má ve filmu, bohužel, velmi málo prostoru, ale metrosexuální šlechtic mu jde vskutku výborně. Pochválit jde ještě mladičkého Logana Lermana, který potěší všechny nepolíbené dívky, toužící po svém hrdinovi…

Nevyužitý je záporák Christopher Waltz, sem tam utrousí poškleb, pohrozí pohledem, ale neudělá nic, co bys nás posadilo do sedačky a propluje lehce celým filmem až do finále. Škoda. Nemasně, neslaně působí i trojce zbylých mušketýrů.

Po celém filmu se Vám nebude zdát už ani divná poslední scéna, ve které mohutně zní hudba a postupně se objevují…. ale co, nechte se aspoň něčím „překvapit“! A pokud vynecháte všude cpané 3D, nic se nestane. Ve 2D a s titulky Vás alespoň nebudou tolik mrzet utracené peníze.

 

Autor: David Hanuš | neděle 6.11.2011 9:06 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74
  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy