David Hanuš

Recenze: Spielbergův Tintin – Všichni do kina! (90 %)

29. 10. 2011 9:07:27
Nový film Stevena Spielberga vlastně nepotřebuje žádné hodnocení. Jméno dědy Spielberga je zaručeným tahákem. Ale Tintinova dobrodružství se Stevenovi, jednoduše řečeno, sakra povedly!

Příběh, inspirovaný komiksy ze 40. let autora Hergého, vypráví o mladém reportérovi Tintinovi a jeho věrném pomocníkovi psovi Filutovi, kteří společně narazí na model lodi zvané Jednorožec. Ta v sobě skrývá tajemství, díky němuž se Tintin ocitne tváří tvář nebezpečí v podobě padoucha Sacharina. Tajemstvím, které ukrývá Jednorožec, není nic menšího než obrovský poklad. Začíná boj o to, kdo první rozluští tajnou šifru z modelu lodi a dostane se k pokladu. Tintinovi by mohl pomoci kapitán Haddock...

Jestli jste si mysleli, že už nikdo nedokáže pohnout s technologií 3D lépe než třeba James Cameron, byli jste na omylu. Steven Spielberg dokázal plně využít 3D k tomu, aby posloužilo hlavně k vyprávění. Režisér drží krok s dobou a ostatní se mohou od něho učit. Některé scény ve filmu působí tak věrohodně, že si budete lámat hlavu nad otázkou, jestli jste náhodou nešli do kina na klasický hraný film (scény na moři, na poušti – žasnul jsem nad realistickým pocením hrdinů).

Film byl natočen za použití metody performance capture. Všechny postavy hrají skuteční herci (třeba Tintina hraje Jamie Bell), ale na filmovém plátně nehledejte jejich tváře. Ty jsou zcela upraveny podle předlohy. Párkrát jsem si ale při sledování filmu říkal, že sám režisér musel být předobrazem nejedné postavy (např. postava marockého prince?).

Spielberg v sobě asi nikdy nezapře hračičku. Nejenom, že odkazuje na své předešlé filmy (převážně na tetralogii s Indym – např. honička v marockém Baggharu), ale i chytře přechází ze scény na scénu (Tintin, Filuta a Haddock plující na člunu v moři se ocitnou náhle v kaluži na ulici, do které šlápne náhodný kolemjdoucí). Takové scény diváka baví a Spielberg to ví moc dobře.

Tintinova dobrodružství jsou naplněna akcí, svižně jedou od začátku až do konce. Na plátně je pořád co sledovat, tvůrci nám nedávají příliš šance na oddych. Výsledkem je dokonalý rodinný film pro malé i pro dospělé diváky. Příběh není nijak komplikovaný pro děti, ale ani stupidní pro dospělé.

Bude i velmi zajímavé sledovat, jak si Tintin povede v Americe, kde má premiéru až v prosinci. Američtí diváci nejsou přeci jenom „odkojeni“ původními komiksy jako ti evropští.

Tintinova dobrodružství si užijete nejvíce ve 3D, ale s českým dabingem, který není tak hrozný, jak bývá zvykem.

P. S.: Druhý díl by měl natočit sám producent snímku Peter Jackson.

Autor: David Hanuš | karma: 10.79 | přečteno: 1104 ×
Poslední články autora