David Hanuš

Nebezpečná metoda – Kvůli perverzi na Cronenberga nechoďte (50%)

3. 02. 2012 10:20:39
Nebezpečná metoda je přesně ten typ filmu, který Vás naláká do kina svým trailerem a námětem, ale v kině Vás pak jen nudí. Chyba zřejmě bude na mé straně, jelikož Cronenberg dostává jednu pochvalnou recenzi za druhou.

Jedni z největších pánů psychologie, doktor Freud a Jung, rozmlouvají o základech psychoanalýzy. K obou pánům se postupně přidává, anální fixací posedlá, Sabina Spielreinová, která se jako první žena věnovala právě psychoanalýze. Komplikace nastává sblížením se Junga s Spielreinovou...

Po delší době jsem po skončení filmu měl chuť říct: „Co to k sakru je?“ A podle reakcí ostatních diváků v sále, kterých mimochodem bylo asi jen deset, bych řekl, že nejsem jediný, kdo má akutně takovou chuť říct „WTF?“.

První, ještě docela nadějné minuty slibují, že se příběh víc rozjede. Bohužel spíš opak je pravdou. Příběh stagnuje, za což může hlavně prostá zápletka (která není vážně nijak složitá) a fakt, že film vznikl na motivy divadelní hry (ta vznikla podle knihy Johna Kerra). Režisér se očividně více věnoval začátku, a konec rychle poskládal tak, aby se vše stihlo.

Nejsem velký znalec psychoanalytiky, proto jsem očekával, že nebudu schopen rozumět tomu, co se na plátně mezi postavami odehrává. Rozuměl jsem až moc dobře a bohužel se, asi právě proto, nudil. Nadšenci a studenti psychologie budou určitě spokojeni.

S herci je to půl na půl. Afektovaná Keira Knightley cenící při záchvatech zuby a vypadající jak kobyla je nejslabší článek filmu. Možná Vás alespoň tak pobaví, a změníte i názor na její sekundární pohlavní znaky.

Naopak, a hlavně naštěstí, pánové Michael Fassbender a Viggo Mortensen zachraňují, co se dá.

Davida Cronenberga zachraňuje i příjemně zvolené prostředí, které lahodí oku, kostýmy a kamera.

A zapamatujte si, že kvůli sexu, spankignu nebo odhalených lidských těl na Nebezpečnou metodu rozhodně nechoďte.

Nebude-li vyhnutí, prolustrujte raději Google, zřejmě se dozvíte o základech psychoanalýzy víc než z filmu, který o ní má pojednávat.

Autor: David Hanuš | karma: 7.49 | přečteno: 991 ×
Poslední články autora