Video: 10 nejlepších skladatelů filmové hudby

11. 03. 2011 18:27:46
Nejen příběh, ale i filmová hudba ve Vás vyvolává napětí, klidné rozpoložení nebo strach. Proč v éře němého filmu byla součástí každého filmového představení právě hudba? Právě proto, aby u diváků pomáhala tvořit emoce.

Kvalitní hudba je taková, která dokáže i z průměrného filmu udělat skvělý zážitek. Stačí si vzpomenout na propadák jménem Ostrov hrdlořezů. Hudba Johna Debneyho, která doprovázela film, je minimálně o polovinu lepší jak celý film. Právě díky němu získal film, bezpochyby, kladnější hodnocení.

Když docela vtipný příběh doplníte s celkem vážnou hudbou s dramatickými tóny, z vtipného příběhu se může stát během chvilky srdceryvné drama. A je jen skutečně málo takových hudebních skladatelů, kteří něco podobného dokážou. Pojďme se společně podívat a poslechnout ty nejlepší.

Žebříček je seřazen podle mé oblíbenosti, tudíž Váš názor s tím mým se může poněkud lišit. Vynechány jsou i jména českých filmových skladatelů, o nich třeba příště.

10) Christopher Young

Svou práci hudebního skladatele započal u hororů (Hellraiser, Moucha II, Noční můra v Elm Street II: Freddyho pomsta, naposledy Nenávist nebo Stáhni mě do pekla) a právě díky těmto filmům je často označován za klasika hororové hudby, lépe řečeno patří mezi takové klasiky. K dalším jeho dílům patří Vraždy podle předlohy, Past nebo Spiderman III.

Past Hellraiser Stáhni mě do pekla

9) Howard Shore

Specialista na temné filmy (thrillery, horory, apod.) měl přetěžkou práci s tím, aby získal zástupy fanoušků. Přesto, že jeho soundtracky k filmům Mlčení jehňátek nebo Sedm patří mezi tzv. kultovní, musel si cestu na vrchol pěkně poctivě odpracovat. Zadostiučinění se mu dostalo až s velkolepou trilogií Pán prstenů, kde potvrdil své kvality a zároveň dokázal, že umí skládat i veselejší tóny (viz. video). Spolupracoval i na filmech s režisérem Davidem Cronenbergem, za nejzdařilejší spolupráci lze považovat film Moucha.

Pán prstenů Mlčení jehňátek Sedm

8) Danny Elfman

Filmový, ale i seriálový, skladatel se proslavil zejména spoluprací na filmech režiséra Tima Burtona (Ukradené Vánoce Tima Burtona, Střihoruký Edward, Velká ryba, Planeta opic, Karlík a továrna na čokoládu nebo Alenka v říši divů). Na svědomí má i hudební motivy k super hrdinským filmům – Batman, Spiderman nebo Hellboy. Seriálové znělky Simpsonů a Zoufalých manželek má taktéž na svědomí, stejně tak i hudbu k Simpsonovým ve filmu.

Batman Střihoruký Edward Hellboy 2

7) Alan Silvestri

Ani další skladatel nepatří mezi ty, kteří by neměli svého „oblíbeného“ režiséra. Tím je režisér Robert Zemeckis a jeho filmy (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump nebo Trosečník), na kterých se Sivestri podílel. Právě tato spolupráce přinesla skladatelovi nominaci na Oscara za hudbu k Forrestu Gumpovi i za nejlepší píseň k filmu Polární expres. Silvestri složil hudbu k dalším známým filmům, např. Predátor, Duch, Kontakt, Mexičan, Lilo & Stich, Van Helsing nebo G. I. Joe.

Forrest Gump Trosečník Návrat do budoucnosti

6) Jerry Goldsmith

Skladatel, na jehož kontě je hudba k více než 200 filmům, bohužel, zemřel v roce 2004. Získal šestnáct nominací na Oscara a jednoho si odnesl, za film Přichází satan. Z posledních let byla jeho nejvýraznějším počinem hudba pro filmový Star Trek. Složil ale například i hudbu pro výpravný film Mumie z roku 1999.

Přichází satan Základní instinkt Planeta opic

5) Hans Zimmer

Německý skladatel, kterého lze považovat v současnosti za nejvytíženějšího, dal o sobě poprvé znát složením hudby k filmu Rain Man, za kterou byl nominován na ocenění Oscar. O několit let později Oscara v rukou držel. Bylo to za animovaný film ze studia Walta Disneya Lví král, za tento film si odnesl i Zlatý Glóbus. Jeho hudbu můžeme slyšet převážně v akčních snímcích jako je Skála, Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen nebo Slzy slunce. Renomé si vydobyl spoluprací s Jamesem Newtonem Howardem na znovu vzkříšeném vyprávění o hrdinovi jménem Batman.

Počátek Pearl Harbor Rain Man

4) James Newton Howard

Americký skladatel je podepsán pod všemi filmy mystifikátora M. N. Shyamalana – Šestý smysl, Vyvolený, Znamení (nominace na cenu Grammy), Vesnice (nominace na Oscara), Žena ve vodě, Stalo se a Poslední vládce větru. Je znám především tím, že velmi často používá k nahrávání filmové hudby smyčcové nástroje a klavír. Složil hudbu i pro tyto filmy: Pretty Woman, Junior, Vodní svět, Space Jam nebo King Kong.

Vesnice King Kong Žena ve vodě

3) James Horner

Autor nejprodávanějšího soundtracku v historii filmové hudby, držitel Oscarů a Zlatých Glóbů je znám především svou oblibou ke keltské tradiční hudbě a mohutných sborů, což je slyšet u soundtracků Statečné srdce, Titanic nebo Legenda o vášni. Mezi jeho dílo patří zejména práce na velkolepých filmech, jako jsou Vetřelci, Apollo 13, Drtivý dopad, Zorro: Tajemná tvář, Troja a Avatar. Často bývá osočován, že jeho hudba vykrádá sama sebe, což není výtka, která by byla až tak nepravdivá. Zkuste si poslechnout a porovnat soundtracky k filmům Avatar a Titanic...

Avatar Čistá duše Zorro: Tajemná tvář

2) John Williams

Dvorní skladatel filmů Stevena Spielberga a George Lucase. Skutečně žijící legenda filmové hudby. Za složení hudby k filmům Šumař na střeše, Čelisti, Star Wars, E. T. - Mimozemšťan a Schindlerův seznam získal Oscara. Může se ale zároveň pyšnit více než čtyřiceti nominacemi na Oscara. Takřka za každou hudbu, kterou složil k filmu, byl nominován. Pyšní se i oceněním Zlatý Glóbus, BAFTA nebo Grammy. Je tvůrce filmových melodií, které doslova zlidověly – např. Star Wars, Indiana Jones nebo Harry Potter.

Schindlerův seznam E. T. - Mimozemšťan Star Wars

1) Ennio Morricone

Italský hudební skladatel je podepsán pod nezapomenutelnou melodií k filmu Tenkrát na Západě, která byla několikrát otextována. Původní verzi (viz. video) lze ale těžko něco vytknout. Pro filmový žánr jménem western skvěle sloužil ještě ve filmech Hodný, zlý a ošklivý nebo Pro hrst dolarů. Je ale podepsán i pod „newesternovými“ filmy – 48 hodin v Paříži, Nedotknutelní nebo Mise. V roce 2007 získal Oscara za celoživotní dílo.

Tenkrát na Západě Hodný, zlý a ošklivý Maléna

A jaký je Váš oblíbený skladatel filmové hudby nebo Váš oblíbený filmový soundtrack?

Autor: David Hanuš | pátek 11.3.2011 18:27 | karma článku: 23.35 | přečteno: 24133x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 237 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 106 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...