Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: Fimfárum 3D nastavuje popkulturní zrcadlo

To bylo tenkrát, když první Fimfárum s pěti pohádkami navštívilo v kinech 120 tisíc diváků, zjistilo se, že loutky u nové generace dětí fungují stejně tak, jako vyprávění Jana Wericha a vzniklo Fimfárum druhé s pohádkami čtyřmi, které si vydobylo 80 tisíc diváků, a které už nebylo tak povedené jako to první, přesto nebo právě proto vzniklo Fimfárum třetí aneb Fimfárum – Do třetice všeho dobrého 3D.

Patříte-li mezi ty, které animovaný (loutkový) film nikdy neokouzlil, nezajímal anebo nudil, pak vězte, že třetí Fimfárum by Vás mohlo vyvést z omylu. Fimfárum 3D nenudí, je vtipné, magické a na svém kouzle nic, ačkoli využívá moderní technologie (možná právě proto), neztrácí. Hlavní měrou na tento fakt přispívá vyprávění Jana Wericha, které je nadčasové a snadno zařaditelné do jakékoli doby. Werichovo vyprávění je plné humoru, moudrosti a poučení.

V první pohádce Jak na Šumavě obři vyhynuli se štáb filmového týdeníku vypraví do šumavských hvozdů odhalit pravdu o tom, zda tam opravdu žijí nebo nežijí obři, hrající pradávnou hru „na většího“. (oficiální text distributora) První pohádka a hned „pořádný nářez“, který může nejednomu divákovi ztížit vyprávění příběhu, který je založen na výborné myšlence – kopce na Šumavě totiž skutečně připomínají těla obrů, a když se zadíváte hned v prvních minutách, jednoho ležícího „obra“ uvidíte. Jenže možná se spíš budete snažit pochytit vyprávění příběhu, které jede jako blesk. Jistě Vás zaujme i veverka, která během prvního snímku poskakuje, kde se dá a připomíná tím jednu dobře známou veverku z Doby ledové.

V druhé pohádce O kloboučku s pérkem sojčím aneb Král měl tři syny, zavolá si ale pouze dva, neboť syna Honzu nikdo nebere vážně. Král si vysoko v horách si zapomněl klobouček se sojčím pérkem a teď se mu po něm ve stáří zastesklo. Cesty do hor jsou však složité a je otázkou, zda dojede Rychlomilův Bugasseratti nebo Bull-Bagr Speciál královského syna Siloslava. Nebo že by přeci jen moped třetího Honzy? A může se královský syn stát absolutním mistrem světa všech závodů a všech kategorií? (oficiální text distributora) Pohádka, která je spíš vhodnou poučkou pro diváka dospělého než nezbedné dítko, Vám zajisté vnukne myšlenku, jestli byste neměli někdy zpomalit a užívat si života jinak než honbou za prací a vítězství. A každého diváka jistě zaujme i použití loutky v reálném archivním záběru automobilových závodů. Skvělý svěží nápad, při kterém se kino dobře baví.

A poslední pohádka Rozum a Štěstí řeší kardinální otázku, zda se dá žít bez Rozumu nebo bez Štěstí. Když pak spolu pan Rozum a pánisko Štěstí uzavřou sázku, rozhodnutí o jejich nepostradatelnosti má potvrdit hloupý pasák prasat Ludvík. (oficiální text distributora) Nejdelší a nejznámější (vzpomeňte si na Nesmrtelnou tetu) pohádka z třetího Fimfára je určitě i nejpovedenější. Je plná zábavných momentů (pasáčkovi prasata mávající s cedulí se srdcem aneb „I LOVE YOU“, Rozum zabydlený v mysli pasáčka Luďka, kde rozbalí svůj počítačový systém, který Luďkovi v hlavě pořádně rozsvítí, v hlavě Ludvíka se dají najít takové věci, jako jsou myšlenky na sex a úchylky) a popkulturních odkazů (když si Rozum neví rady, poradí se s www.gúgl.com, když král hledá ženicha pro svou němou princeznu, vyvěsí reklamu www.staňsekrálem.com). Ruka výtvarnice ze Španělska Patricie Ortiz Martínez je vidět na každém záběru.

Mladá tvůrčí práce (pro něž to byla první zkušenost s celovečerní metráží i s filmem pro kina) je vidět na každém kroku, lépe řečeno na každém filmovém okénku, ale stejně ani tak se režisérka Vlasta Pospíšilová nenechala zahanbit.

Volíte-li mezi snímkem pro své ratolesti, ale samozřejmě i pro sebe, a v případě Fimfára klidně pro sebe, vyberte si právě Fimfárum, aktuální pohádka Na vlásku určitě není špatná, ale česká klasika vás nudit rozhodně nebude. A ačkoli i ve Fimfáru narazíte na product placement v podobě časopisu Týden, který je mediálním partnerem filmu, tak jak říká producent filmu Martin Vandas: „Usilovali jsme o inteligentní střední proud, který by byl alternativou vůči disneyovské líbeznosti. Přitom jsme - troufám si tvrdit - výpravní, vtipní.“ Tak nelze jinak než s ním souhlasit.

Hodnocení: 70 %

Česká republika, 2011, 75 minut
Režie: Vlasta Pospíšilová, Kristina Dufková, David Súkup
Scénář: Jiří Kubíček, Martin Vandas
Kamera: Hubert Hesoun, Zdeněk Pospíšil
Hudba: Karel Holas, Jaroslav Uhlíř, Zdeněk Svěrák, Vladimír Merta
Herci: Jan Werich, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Ota Jirák, Roman Říčař, Miroslav Vladyka

Premiéra: 10. 02. 2011

Distributor: Bioscop

Hodnocení jinde: CSFD – 72 %

Článek vznikl původně pro web www.lookhere.cz.

Autor: David Hanuš | čtvrtek 10.2.2011 12:30 | karma článku: 14,15 | přečteno: 3579x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy