Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: Počátek - to se mi snad jenom zdá!?

Režisér Christopher Nolan je génius! Aspoň pro jeho skalní fanoušky se tak může zdát. Každý jeho film se pohybuje minimálně kolem hodnocení 80 % (vycházím-li z hodnocení na filmové databázi ČSFD), jeho znovu postavení comicsového Batmana na nohy si zasloužilo řadu vítězných vavřínů a slušný balík dolarů (film Temný rytíř se drží na šestém místě nejvýnosnějších filmů všech dob) v kapsách producentů.  Jak se mu bude dařit s filmem Počátek? Kinosály jsou nabité, ale víc jak polovina diváků se podruhé nevrátí… Počátek je, řekněme, náročnější než se může zdát.

Naše mysl bývá nejvíc oslabena ve spánku, proč z ní teda něco neukrást? Odborník na slovo vzatý Dom Cobb (Leonadro DiCaprio) je v kradení myšlenek ze snu profík - extraktor. Vlivný podnikatel Saito (Ken Watanabe) dá Cobbovi nabídku, která by mu mohla změnit život. Myšlenku nebude krást, ale musí ji vnuknout (správný překlad názvu filmu Inception). Cílem je mladý podnikatel Rober Fischer (Cillian Murphy), který po smrti svého otce zdědí celé impérium – úkolem Cobba je vnuknutí myšlenky, že impérium musí Fischer rozpustit, aby miliardář Saito neměl konkurenta. Odměnou za úspěšné vnuknutí je pro Cobba vymazání trestního rejstříku za vraždu své vlastní manželky Mal (Marion Cotillard), kterou nezabil, a mohl se tak vrátit ke svým dětem. K vnuknutí ale potřebuje ještě architekta (Ellen Page), chemika (Dileep Rao) a několik dalších nepostradatelných spoluhráčů. Podaří se Cobbovi vnuknutí? Kdo vlastně zabil jeho ženu? A co je realita a co už sen? Od těchto dvou subjektů dělí spáče totem, který, mají-li ho u sebe, jim poradí, kde se nacházejí…

Film Počátek sází hodně na naši pozornost. Každé slovo, každý pohyb je ve filmu natolik důležitý, že nesmíte z plátna „sundat oči“. Titulky jsou hodně zjednodušeny a u některých slov dokonce vynechány (možná i neanglicky mluvící člověk chápe, co znamená slovo right, ok, atd.), takže bod navíc pro ty, co plynule mluví a rozumí angličtině (pro ty, kteří rozumí angličtině s francouzským přízvukem bod navíc).  Film je nabitý akcí, ale ti, kteří přišli jenom za akčními scénami a monumentálními triky budou zklamáni (akce samozřejmě nechybí – nejlepší bezgravitační souboj, a triky se také najdou – skvělá snová scéna, v níž architektka Ellen Page obrací domy na jedné pařížské ulici střechami k sobě), protože na nich Počátek nestojí a ani stát nemůže. Snímek stojí na mluveném slově, potažmo na obrazu.  Kdo jednou mrkne, přijde o důležité informace k následujícímu ději.

Režisér Nolan je natolik zručný a chytrý tvůrce, že napsal geniální scénář, geniálně ho zrežíroval a geniálně obsadil. Scénář nabízí, když se zamyslíme, dost logické věci (že ve snu čas utíká pomaleji, než v realitě, že ve snu můžeme usnout, ve snovém usnutí znovu usnout a snít a snít), nabízí i povedené hlášky, např. jeden člen z týmu se snaží zbavit ve snu střílející ochranky, s jeho „pistolkou“ se mu to však nedaří a tak přijde jeho parťák, který sní s ním, s daleko vylepšenou zbraní a suše prohlásí: Nesmíš se bát snít ve větším měřítku, drahoušku.

Snad nemůže být nikdo jiný, než právě Nolan, který točí tak inovačním způsobem (nedělá chyby, postupně rozuzluje děj, nezapomíná na detaily, vše je přehledné a srozumitelné), a kolem sebe má samé výborné filmaře. Naštěstí si k sobě a ke svým filmům pouští i hudebního skladatele Hanse Zimmera. Jeho hudba je jedinečná (mírně vykradená z Temného rytíře a Andělů a démonů), znějící tak, jak má, přináší pocit stíženosti, napětí ale i slzopudných scén.

Hudba k závěrečné scéně, při které asi pár očí nezůstane suchých

Nolanovi se podařilo i výborně obsadit všechny herce. Nikdo nevyčnívá, nikdo toporně netrčí, všichni hrají ten svůj part tak, jako by to byl jejich život. Leonardo DiCaprio sice letos již podruhé hraje manžela, který přijde o svou ženu, ale stále hraje líp a líp. Kdo si vzpomene na mladičkého hezounka z Titanicu? Michael Caine má jen (podle mě a pro mě) malý štěk, ale díky za něj. Marion Cotillard (ano, ta oscarová Edith Piaf) dává každému najevo svůj herecký talent, ale méně (slz) je někdy více.

Počátek není vůbec jednoduchý film, i když se tak může jevit (někdo podle traileru může očekávat tuctový akční film, víc jak o akci jde o mysteriózní sci-fi). Diváka buď přesvědčí a získá nebo úplně odradí a zprotiví. Zatím převládá první skupina a bude zajímavé sledovat, jak dlouho se Počátek udrží na prvních pozicích v návštěvnosti kin. Já mu přeju úspěch, už jen z toho důvodu, že Christopher Nolan je génius!  

Hodnocení: 100 %

P.S.: Zastaví se „káča“ nebo ne? ;-)

 

Autor: David Hanuš | úterý 27.7.2010 12:50 | karma článku: 14,97 | přečteno: 3241x
  • Další články autora

David Hanuš

Nejlepší virály roku 2012

Znáte je všechny. Krátká a vtipná videa, šířící se jako virus po sociálních sítích, nejčastěji nenápadně podporující produkt významné firmy. Připomeňte si nejlepší virální videa tohoto roku.

28.12.2012 v 13:46 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Skyfall (90 %) – Nejlepší bondovka bez Bonda?

Nikdy nebyla nová bondovka tak očekávaná (což mimo jiné potvrzuje i zájem diváků, kteří do kapsy producentů za první víkend přihrábli tržbu přes 80 miliónů dolarů a to premiéra v Americe teprve bude...*), jako právě Skyfall. Slibné jméno režiséra Sama Mendesa, tajuplný záporák Javier Bardem a Daniel Craig v nejlepší kondici, jakou kdy mohl mít. Tohle rozhodně nemůže dopadnout špatně!

31.10.2012 v 9:12 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Looper (80 %) – Kdy potkáte vy vlastní budoucnost?

Tenhle nejnovější filmový počin režiséra Riana Johnsona (Bratři Bloomovi) může bezpochyby dostat nálepku „Překvapení roku“. Důvodů k tomu je hned několik.

21.10.2012 v 9:12 | Karma: 8,49 | Přečteno: 767x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Svatá čtveřice (30 %) - I mistr tesař se někdy utne

Původní scénář Michaela Viewegha zrežírovaný (dosud) skoro bezchybným Janem Hřebejkem slibuje divákovi lechtivou letní komedii. Netěšte se zbytečně, i mistr tesař se někdy utne!

1.9.2012 v 19:33 | Karma: 12,72 | Přečteno: 1164x | Diskuse| Kultura

David Hanuš

Méďa (70 %) – Pořád lepší než zpěv Katy Perry…

Překvapení roku v podobě této komedie, vyvolá úsměv na tváři komukoli, tedy pokud vám nevadí, že rozkošný plyšový méďa mluví jako dlaždič.

5.8.2012 v 19:17 | Karma: 9,75 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3820x
písář o filmu, hudbě, médiích, zážitcích

Seznam rubrik

Oblíbené blogy